Banner

Måste brandsläckare alltid vara röda burkar?

This is my site 2011-05-25 – 12:23

Designade brandsläckare låter brandskyddet bli en del av inredningen!

Ofta läggs stora belopp och mycket planering på att utforma en perfekt interiör i olika miljöer. Det kan till exempel gälla en viss typ av färgskala eller annan typ av arkitektonisk utformning. Sedan är det dags för brandskyddet, och man är kanske inte alltid så lockad av att bryta av sin ljusa, fräscha inredning med en röd stålburk. Med Dafos designlinje behöver brandskyddet inte längre gömmas undan i hörn och garderober.

Brandsläckaren på bilden är formgiven av konstnären Ulrica Hydman-Vallien på uppdrag av Ölands Försäkringsbolag och finns även i svart. I vår designlinje ingår även allt ifrån helt vita och svarta släckare till miljösläckare med golvstativ och kromaterad överdel. Här finns hela vårt breda utbud av designade släckare att se.

Värt att notera är dock att brandsläckare enligt standard
SS-EN3 skall vara röda. Därför är man i de fall där det finns regler och krav som föreskriver brandsläckare enligt standarden tvungen att använda de traditionellt röda släckarna.

4 Responses »

  1. Riktigt snygg brandsläckare!

  2. Härligt med nya och fräscha produkter i vår annars ganska statiska bransch! Kul!

  3. Betyder det att vi kan skaffa dessa släckare till vår villa, eller måste de släckarna vara röda? Vad säger lagen?

  4. Hej Ing-Britt!

    Citerat från Lag om skydd mot olyckor kapitel 2, 2 § ”Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.”

    Våra designade släckare är precis lika bra som motsvarande röda på att släcka bränder. Svaret på din fråga är alltså ja, i en villa går det precis lika bra med en släckare i valfri färg.

    Anledningen till att släckare i tex. offentliga byggnader skall vara röda är för att de ska vara lätta för gemene man att hitta och identifiera.

    MVH
    Isabelle Sparring

Dafo Brand AB | Tel 08-506 405 00 | Fax 08-506 405 99 | info@dafo.se