Banner

Brandskydd | Brister i skyddet hemma hos äldre

This is my site 2012-03-23 – 11:15

Tidningen Helsingborgs Dagblad har under veckan lagt upp flera artiklar på sin webbplats om kommunens arbete med brandskyddet för äldre.

Helsingborg satsar stort på sina vårdboenden. Flera boenden har redan försetts med sprinkleranläggningar och arbete med och kartläggning av kommunens resterande boenden pågår.

Det är dock fler och fler äldre som vårdas i sina hem, och trots att statistiken tydligt visar att risken för att omkomma i brand är klart större hos äldre – över hälften av de omkomna är över 65 år – satsas det inte alls på samma sätt här. Frågan har lyfts av brandförsvaret i Helsingborg. Vem är det egentligen som ska ta ansvar för att även äldre, demenssjuka eller synnedsatta säkert kan utrymma vid brand?

MSB vill att brandsäkerhet ska vara en del av kommunens bedömning av någons behov av hjälp. Så är det inte idag, då socialtjänstlagen inte täcker in brandskydd.

I t.ex Malmö kommun är det hemtjänsten som dokumenterar brandrisker i hemmen hos sina vårdtagare i samarbete med brandförsvaret. I Helsingborg informerar hemtjänsten om risker och skydd, men dokumenterar inte hos enskilda. Anledningen till detta är den höga arbetsbelastningen och vem som bär ansvaret om en olycka skulle inträffa.

Det är stora och i högsta grad aktuella frågor som diskuteras. Vem bär egentligen ansvaret? Vad tycker du?

Comments are closed.

Dafo Brand AB | Tel 08-506 405 00 | Fax 08-506 405 99 | info@dafo.se