Banner

Brandskydd | Upp till bevis för högeffektssläckaren!

This is my site 2013-07-04 – 14:15

Dags för ett gästblogginlägg igen!

Vår erfarne utbildare Hans Bergkvist testade vår nya skumsläckare SDP.
Läs hans redogörelse!

Upp till bevis för högeffektssläckare

En solig dag tog jag vår nya SDP 6 liters skumsläckare under armen för att göra ett släcktest. 6 liter skum klass 43A 233B, en dunk bränsle, ett träbål
och en övningsplats – här skall testas!

Högeffektsskum, högre laddtryck och ett nytt strålrör för luftinblandning är några av nyheterna på denna släckare.

Testet tar sin början

Första intrycket är av sprutbilden och vätskans utseende – en ganska smal, väl sammanhållen stråle med ett påtagligt vitt och löddrigt skum. 15 bars laddtryck ger en bra räckvidd med ett väl uppblandat skum redan ur strålröret. Efter 16 sekunder var provbålet släckt och vi fortsatte att spruta i ytterligare 35 sekunder innan släckaren började fräsa och vätskan var slut. Tiden, 51 sekunder! Det kändes som väldigt lång tid, jag var tvungen att läsa på etiketten, jodå, det stod 6 liter, otroligt! Efter att ha tömt hundratals 6 liters och 6 kilos brandsläckare med en tömningstid på ca 30 sekunder så kändes mer än 50 sekunder nästan overkligt.

bra

Dubbla tömningstiden

9 liters skumsläckaren i klass 55A 233B har en tömningstid på mer än 80 sekunder. Det är knappt så man kan hålla sig för skratt när man använder den, det är dubbla tömningstiden mot det man är van vid. En av Räddningstjänstens instruktörer provade 6 literssläckaren och vi sammanfattade våra intryck med att förvånat utbrista – hur kan så mycket skum få plats i den lilla burken!

Kan sätta en ny standard

En 6 liters släckare i näst högsta effektklass som väger 10 kg och med en effektiv tömningstid på 50 sekunder, kan sätta en ny standard. En liten, lätt och effektiv släckare, lätt att placera i olika miljöer, lätt att bära och lätt att hålla högt för att få optimal strålvinkel. Att kånka runt på en 15 kilos släckare i klass 21A eller 27A eller en 9 liters vatten utan effekt på vätskebrand känns plötsligt väldigt onödigt.

 

 

Comments are closed.

Dafo Brand AB | Tel 08-506 405 00 | Fax 08-506 405 99 | info@dafo.se