Banner

Brandskydd | Fler döda i sommarbränder

This is my site 2011-09-06 – 15:03

Den preliminära statistiken från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, visar på en stor ökning av antalet branddöda i sommar. Mellan juni och augusti omkom i år 30 personer, en ökning med 200 % jämfört med motsvarande period i fjol.

Nästan 9 av 10 dödsbränder inträffar i bostäder. Varje år rycker räddningstjänsten ut över 6000 gånger på grund av bostadsbränder. Många gånger är bränderna redan släckta eller under kontroll då räddningstjänsten anländer, vilket i sin tur ofta beror på förekomsten av brandvarnare. En viktig förebyggande åtgärd är därför att ha en fungerande brandvarnare hemma. Under sommarmånaderna är det också viktigt att se till att brandvarnare finns även i fritidshuset, båten och husvagnen.

Bostadsbränderna uppstår oftast i köket eller runt eldstaden om sådan finns. Den vanligaste kända brandorsaken är rökning, men det är också vanligt att en bortglömd spisplatta orsakar brand. Personer över 80 år är klart överrepresenterade i dödsbränder, bland personer under 65 år har fler än hälften av de omkomna konsumerat alkohol före olyckan.

En brandvarnare och en brandsläckare är billiga livförsäkringar som kostar lite att införskaffa och är enkla att montera. Placera minst en brandvarnare och en brandsläckare på varje våningsplan i hemmet, gärna en brandvarnare i varje rum. Batterier i brandvarnare räcker i ca 1 år men bör kontrolleras regelbundet varje månad.



Kategorier:

Comments are closed.

Dafo Brand AB | Tel 08-506 405 00 | Fax 08-506 405 99 | info@dafo.se