Banner

Brandskydd | Vatten eller vattendimma?

This is my site 2011-09-21 – 14:51

I tidigare inlägg har vi berört sprinklersystem med vattendimma, framförallt som ett alternativ då vattenmängden är otillräcklig för ett konventionellt vattensprinklersystem. Vattendimma har andra fördelar men också nackdelar jämfört med vanliga vattensprinkler.

Förutom de tidigare nämnda fördelarna med en mindre vattenmängd, såsom lägre vattenåtgång och färre vattenskador, finns ytterligare fördelar. Flexibiliteten i vattendimmasystem ökar genom att systemet kan kompletteras i efterhand och rören bockas på plats. Rördimensionerna är mindre vilket gör att systemet kräver mindre plats installationsmässigt. Vattensprinkler har funnits längre tid på marknaden och har ett större utbud av tillverkare och leverantörer. Det medför lägre installations- och driftskostnader. För vattensprinkler finns heltäckande regelverk vilket i dagsläget saknas för vattendimma – något som ställer stora krav vid projektering och val av leverantör.

I dagsläget är det svårt att göra en helt rättvis jämförelse mellan de två olika systemen. I vissa miljöer är vattendimma redan nu ett mer fördelaktigt val och med ett par år till på nacken kan det säkerligen ersätta den konventionella vattensprinklern i många miljöer.

Comments are closed.

Dafo Brand AB | Tel 08-506 405 00 | Fax 08-506 405 99 | info@dafo.se