Banner

Brandskydd | Så skyddar du ditt hem mot brand

This is my site 2011-10-05 – 10:40
Skydda dig mot brand!

Räddningstjänsten larmas varje år till runt 6000 bostadsbränder. Varje år omkommer ca 100 personer i av bränder, ofta till följd av otillräckligt brandskydd. De vanligaste brandorsakerna i hemmet är eldning i eldstad, spisbränder och rökning.  Här följer ett antal pekpinnar som kan hjälpa dig att avsevärt förbättra ditt skydd mot brand i hemmet.

Brandsläckare

Rekommendationen är att använda pulversläckare på minst 6 kg i bostäder. En brandsläckare bör finnas på varje våningsplan. Kontrollera brandsläckaren varje månad, omladdning behövs ca var 10:e år.

Brandfilt

En brandfilt kan användas för att kväva bränder i exempelvis kastruller, kläder och övriga textilier. Brandfilten placeras med fördel i kök och vardagsrum.

Brandvarnare räddar liv

Brandvarnaren är en billig livförsäkring. En fungerande branvarnare saknas i 3 av 4 dödsbränder. Brandvarnaren ska monteras i taket och bör kontrolleras varje månad. Batteriet i brandvarnaren ska bytas varje år. Rekommenderat är minst en brandvarnare per våningsplan och en brandvarnare per 60 kvm.

Var noga med elen

Att vara noggrann med sin elektriska utrustning förbättrar brandsäkerheten. Håll rent och dammfritt i närheten av kylskåp, frys och micro. Kontrollera att glödlampor har rätt watt-tal och att de inte kommer i kontakt med lampskärmen. Blinkande lysrör, trasiga elapparater och nötta sladdar bör bytas ut på en gång. Torka aldrig kläder mot bastuaggregat eller element och undvik att ha torktumlare, TV, tvätt- och diskmaskin på då du sover eller går hemifrån.  

Boendesprinkler

Det säkraste och mest tillförlitliga brandskyddssystemet för att rädda liv är boendesprinkler. I princip ingen omkommer till följd av brand i en sprinklad bostad. Sprinkler är billigare än ett parkettgolv att installera beräknat per kvadratmeter vid installation i ett nybygge.

Brandfarlig matlagning

En spisvakt är ett skyddshjälpmedel för spisen. Spisvakten detekterar värme och larmar och bryter strömmen till spisen innan brand uppstår.

Glöm inte släcka ljusen

Levande ljus orsakar många bränder. Viktigt är att placera ljusen i ljusstakar av brandsäkra material som porslin eller plåt samt på säkert avstånd från gardiner och andra textilier.

Om olyckan skulle vara framme

Hembränder har ofta ett mycket snabbt förlopp. Om du inte enkelt kan släcka branden, ta dig ut så fort som möjligt. Rädda dem som är i omedelbar fara. Stäng dörrar efter dig då du utrymmer för att hindra brandförloppet något. När du är i säkerhet,  larma  112 och varna andra som är i fara.

2 Responses »

  1. […] Här har vi samlat lite att tänka på för ett säkert hembrandskydd. […]

  2. […] på är att brandskyddsutrusta sitt fritidshus precis lika noggrannt som sitt ordinarie bostadshus. Här får du några tänkvärda […]

Dafo Brand AB | Tel 08-506 405 00 | Fax 08-506 405 99 | info@dafo.se