Banner

Brandskydd | Vision 2020

This is my site 2011-10-26 – 13:19

För att stärka brandskyddet för den enskilda människan finns i Sverige en nationell strategi som myndigheter, kommuner och organisationer arbetar utifrån. Visionen är att ingen i Sverige ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. Fram till år 2020 är följande mål uppsatta:

  • Antalet döda och svårt skadade vid bränder i bostadsmiljö ska minska med minst en tredjedel
  • Medvetenheten hos enskilda om brandrisker och hur hur man ska agera i händelse av brand ska öka
  • Andelen fungerande brandvarnare och brandskyddsutrustning i bostäder ska öka

För att uppnå målen innehåller strategin åtgärder inom fyra områden – kunskap och kommunikation, tekniska lösningar, lokal samverkan samt utvärdering och forskning.

Den nationella strategin för att förbättra brandskyddet har tagits fram av bl.a. MSB i samarbete med kommuner, bransch- och intresseorganisationer samt andra myndigheter.

För att öka kunskapen om rätt skydd och agerande i händelse av brand ska både nationella och riktade informationsinsatser genomföras. Hembesök är ett exempel på en riktad informationsinsats som ger en klar förbättring och höjer motivationen och kunskapen. På ett nationellt plan är obligatorisk utbildning i skolor och för vissa yrkesgrupper en del i strategin.

Skyddet ökas också genom tekniska lösningar som skapar förlåtande miljöer – dvs. du ska kunna göra ett misstag utan att skadas eller omkomma. Dels finns lösningar som kan genomföras på kort sikt, vilket mest handlar om rätt utrustning för att förhindra att brand uppstår. Andra lösningar, som exempelvis boendesprinkler, är en mer långsiktig lösning som minskar konsekvenserna vid brand och ökar skyddsnivån.

Samverkan mellan exempelvis fastighetsägare och myndigheter kan hjälpa till att identifiera de individer som är extra utsatta och behöver ett extra stöd med sitt brandskydd. Samverkan inom kommuner med rengöring och kontroll av eldstäder skulle antagligen minska de vanligt förekommande eldstadsbränderna.

Genom att stödja det strategiska arbetet med uppföljande utvärdering och forskning kan man se vilka riskgrupper och faktorer som finns, men även se vilka insatser som bidrar mest till en förbättring.

Dafo Brand arbetar aktivt mot nollvisionen genom att erbjuda ett brett utbud av utbildningar och produkter i teknikens framkant samt kunskap genom flera andra kanaler.
Vår förhoppning är att vårt arbete ska bidra till att dagens vision är morgondagens verklighet.

Comments are closed.

Dafo Brand AB | Tel 08-506 405 00 | Fax 08-506 405 99 | info@dafo.se