Banner

Brandskydd | Krav på självslocknande cigaretter

This is my site 2011-11-17 – 16:51

Från och med idag, den 17 november, får endast självslocknande cigaretter säljas i Sverige. Reglerna omfattar hela EU och har varit kända under det senaste året. Den nya standarden för cigaretter är helt i linje med nollvisionen för brandskydd – ingen i Sverige ska omkomma eller allvarligt skadas till följd av brand. Förbudet för övriga cigaretter gäller produktion, import och distribution. Ingen övergångstid ges för att sälja ut lager osv. då reglerna varit på tapeten under en längre tid.

Många som omkommer i bränder gör det i sin bostad. Där är så kallad sängrökning, det vill säga att du tar en cigarett i sängen eller soffan när du vilar, en av de vanligaste orsakerna. Så mycket som var tredje dödsbrand beror på sängrökning. En tappad cigarett antänder lätt textilier och kan innebära förödande konsekvenser. I Finland infördes dessa regler för cigaretter redan i april 2010 och där kan man se en minskning med 30 procent av bränder relaterade till rökning.

Självslocknande cigaretter är utformade med en speciell typ av papper som gör att de slocknar efter ungefär en minut om de inte röks. Det papper som används innehåller med jämna mellanrum ringar med tjockare papper. För att glöden ska kunna passera dessa passager krävs aktiv inhalation. Viktigt att betona är därför att cigaretterna inte är helt säkra, det finns fortfarande stor risk för att en tappad cigarett hinner antända andra material om den tappas.

Comments are closed.

Dafo Brand AB | Tel 08-506 405 00 | Fax 08-506 405 99 | info@dafo.se