Banner

Brandskydd | Färre döda i bränder 2011

This is my site 2012-01-17 – 15:56

En rolig nyhet som förhoppningsvis sätter tonen för det nya året är att antalet omkomna i bränder har minskat sedan förra året.

Enligt MSB:s preliminära statistik omkom 104 personer i 97 bränder under 2011. Det kan jämföras med 2010 då 130 personer omkom. De som oftast drabbas är framförallt äldre personer med nedsatt fysisk eller psykisk förmåga. Statistiken visar tydligt hur viktigt det är att utrusta sin bostad med brandvarnare. Det är dock inte alltid tillräckligt för de mest utsatta personerna. Där kan exempelvis en spisvakt eller ett sprinklersystem vara ett bra, kompletterande skydd. Statistiken visar också hur viktigt det är att utrusta även fritidshuset och sommarstugan med brandvarnare och annan brandskyddsutrustning.

I många fall är det rökning och levande ljus som orsakar bränderna. Därför infördes i år regler om att endast självslocknande cigaretter får säljas i Sverige. Det har i andra länder visat på en minskning av bostadsbränderna. I Sverige dör varje år ca 25 personer på grund av att cigaretter antänt textilier, och förhoppningen är att de nya reglerna ska minska siffran.

Minskningen av dödsbränderna ligger inom intervallet för slumpen, och det går därför inte att avgöra ifall det är en nedåtgående trend. Under 2012 fortsätter arbetet med nollvisionen, och Dafo kommer att jobba hårt även detta år för att lyckas minska antalet döds- och skadefall.

 

 

Comments are closed.

Dafo Brand AB | Tel 08-506 405 00 | Fax 08-506 405 99 | info@dafo.se