Banner

Brandskydd | Hur pålitlig är utrymningen från fönster?

This is my site 2012-03-22 – 11:22

I ett pressmeddelande skriver Brandskyddsföreningen om den falska tryggheten räddningstjänstens stegutrymning innebär. Alla bostäder, företagslokaler, hotell osv. ska vara försedda med minst två stycken nödutgångar. Den ordinarie utgången räknas som den ena och fönstren den andra. I teorin ger det tillräckliga möjligheter att kunna utrymma byggnaden vid brand eller olycka. Det är dock inte alltid det fungerar lika bra i praktiken. Det visades i nära anslutning till att pressmeddelandet skickades ut, då en kvinna tvingades att hoppa från 7:e våningen för att utrymma sin lägenhet.

I sitt pressmeddelande skriver Brandskyddsföreningen att inte någon av landets kommuner kan garantera att utrymning via fönstrena alltid fungerar. Dels för att den typen av utrymning alltid innebär en väntetid – räddningstjänsten ska larmas och därefter är det en framkörnings- och uppställningstid. Det är heller inte alltid möjligt för räddningstjänsten att komma tillräckligt nära husfasaden, vilket t.ex kan bero på att träd växt upp eller att miljöhus byggts. Brandskyddsföreningens uppmanar därför alla fastighetsägare att ta sitt ansvar och säkerställa att en stegbil kan ta sig fram till alla hus där det krävs. Det är även viktigt att du själv själv funderar över hur du ska bära dig åt om utrymning skulle vara nödvändig. En brandvarnare är steg 1 – att tidigt upptäcka brand är det absolut viktigaste. Sedan är det viktigt att se till sina fysiska förutsättningar, klarar man att klättra från en stege från femte våningen? Hur gör man annars?

Dafo vill slå ett slag för utrymningsstegar. Det ger möjlighet till säker utrymning även om räddningstjänsten dröjer eller inte kan ta sig fram. Det finns flera olika typer av räddningsstegar, de kan vara fastmonterade i fasaden eller utfällbara. Vi vill även lyfta fram en nyhet i vårt sortiment – den lättanvända räddningslinan Rescueline. Den fästs enkelt i en stabil fästpunkt och möjliggör en snabb och trygg utrymning från högre höjder. Här nedan ser du se en instruktionsfilm. Mer information om linan och andra utrymningsstegar finns på vår hemsida.

[youtube]http://youtu.be/FWKO0r1XnpU[/youtube]

Comments are closed.

Dafo Brand AB | Tel 08-506 405 00 | Fax 08-506 405 99 | info@dafo.se