Banner

Brandskydd | Skadliga partiklar är en hälsorisk vid eftersläckning

This is my site 2013-06-11 – 10:31

Skydd 2012 fbVisste du att…
… vid eftersläckning kan i princip alla skadliga ämnen som förekom under huvudinsatsen fortfarande uppträda?

Vilka ämnen som uppstår vid en brand beror på vilka material som brunnit, om förbränningen varit fullständig eller ofullständig samt vilka temperaturer som uppnåtts. Flera av de gaser och partiklar som uppstått under branden finns kvar lång tid efter att huvudinsatsen är avklarad.

Farliga ämnen vid eftersläckning

Eftersläckning delas oftast in i en inledande fas där kolmonoxid fortfarande förekommer samt insatsen därefter då kolmonoxiden vädrats ut. Svårigheten ligger i att veta när all kolmonoxid är utvädrad.

Kolmonoxid är en färg- och luktlös gas. Då den andas in binds molekylen hårt till blodcellerna och berövar därmed blodet förmågan att transportera syre från lungorna ut i kroppen, vilket till slut leder till kvävning. Det finns även teorier om att långvarig exponering av relativt låga halter kolmonoxid kan leda till livslånga hälsoproblem.

Även partiklar som exempelvis sot kan uppträda under eftersläckningsarbetet. Partiklar har ofta förmågan att absorbera gaser, vilket gör att gaserna kan transporteras längre ner i lungorna med en än skadligare effekt som följd. Förbränning av PVC ger ofta upphov till stora mängder sotpartiklar. Sot och andra organiska partiklar absorberar lätt PAH:er, som är en typ av kolväten. De finns bland annat i tjärasfalt och kan även uppstå vid grillning av framför allt kött. PAH:er är cancerogena. Partiklarna kan även binda tungmetaller såsom kvicksilver och bly som bland annat kan skada de röda blodkropparna.

Hur kan jag skydda mig?

På grund av toxiciteten och de skadliga hälsoeffekterna hos ämnena som förekommer vid eftersläckning, är det viktigt att skydda sig mot både partiklar och gaser.

Under den inledande fasen av eftersläckningen är ett rökdykarset att föredra. Det ger ett komplett skydd mot samtliga ämnen.

Som ett alternativ kan en helmask med rätt typ av filter användas under kortare perioder med förekomst av kolmonoxid. Maskerna har en katalysator för kolmonoxid med funktion under 20 minuter. Ett filter som ger skydd mot organiska gaser, sura gaser, ammoniak, kvicksilverångor, nitrösa gaser samt partiklar ska användas.

Då kolmonoxid inte längre förekommer rekommenderas i första hand användning av en helmask. Ett filter som ger skydd mot organiska gaser, icke organiska gaser, sura gaser, ammoniak, kvicksilverångor och partiklar ska användas.

Som ett alternativ kan även en halvmask användas under dessa förhållanden. Halvmaskerna finns med filter som ger skydd mot samma typ av ämnen som helmasken, däremot har de inte samma kapacitet.
Kontakta vår räddningsavdelning om du vill veta mer om olika typer av andningsskydd.

Comments are closed.

Dafo Brand AB | Tel 08-506 405 00 | Fax 08-506 405 99 | info@dafo.se